Slow Food Azerbaijan səyahətçilər üçün daha bir dayanıqlı təcrübə təqdim edir

9 dekabr 2021-ci il tarixində UNESCO-nun unikal şəhərləri siyahısına daxil edilmiş Azərbaycanın Şəki şəhərində Azərbaycan Turizm Bürosunun Beynəlxalq Slow Food Assosiasiyası ilə birgə koordinasiya etdiyi, Avropa İttifaqı tərəfindən maliyyələşdirilən COVCHEG (Azərbaycanda Böyük Qafqaz Regionunda Kənd İcmalarında Dəyər Zəncirinin Təkmilləşdirilməsi) layihəsinin bağlanış mərasimi baş tutdu.

İqtisadiyyatın bərpasına və kənd icmalarının rifahına xüsusi diqqət yetirməklə yerli qastronomiya və mədəni irsin qoruması məqsədini daşıyan COVCHEG layihəsi Azərbaycan Turizm Bürosunun səyahətçilər üçün dayanıqlı turizmin yaradılmasında növbəti addımıdır.

“Azərbaycanın bir çox üstünlükləri, o cümlədən əlverişli iqlimi və təbii sərvətləri COVCHEG layihəsinin bir hissəsi kimi burada Slow Food Travel konsepsiyasını inkişaf etdirməyə imkan verdi. Bu, ATB-nin Azərbaycanda dayanıqlı turizmin inkişafı istiqamətində atdığı çox mühüm addımlardan biridir. Biz bu istiqamətdə prosesdə iştirak edən müvafiq maraqlı tərəflərlə maraqlı təcrübənin inkişafı üçün işimizi davam etdirəcəyik”, – deyə Azərbaycan Turizm Şurasının baş direktoru Florian Senqstşmid bildirib.

İstehsalın keyfiyyətini qorumaq və ənənəvi emal üsullarını bərpa etməklə unikal regionları qorumaq üçün Azərbaycanda layihə çərçivəsində 5 Slow Food Rəyasət Heyəti yaradılıb. Bu Rəyasət Heyətləri beynəlxalq Slow Food kataloqu olan Dad Gəmisinə daxil olan yerli qida istehsalçılarını birləşdirir. Azərbaycanın Dad Gəmisinin milli menyusu da bu kataloqda sadalanan müxtəlif növ məhsullardan, məsələn, ruşanka soğanı, Ata-baba fındığı, Qafqaz camış südündən qatığı və digərç masalara geri qaytarılmalı olan mühüm yerli məhsullardan istifadə edilməklə tərtib edilmişdir.
Bundan əlavə, 11 azərbaycanlı aşpaz Slow Food Aşpazları Birliyinin üzvüdür. “Rəyasət Heyəti” və “Dad Gəmisi” layihələrinin məhsullarından istifadə etməklə, həm də kiçik istehsalçıların diqqətini cəlb etməklə, onlar kənd təsərrüfatının biomüxtəlifliyinin qorunmasına, qastronomik biliklərin və yerli mədəniyyətlərin qorunub saxlanmasına öz töhfələrini verirlər. Bu beynəlxalq şəbəkənin üzvləri həmçinin səyahət edir, bir-birləri ilə görüşür və yerli bilikləri bütün dünyada müvafiq maraqlı tərəflərə ötürmək üçün birlikdə yemək bişirirlər.

Layihənin digər diqqət çəkən məqamı Slow Food Travel (SFT) https://www.fondazioneslowfood.com/en/slow-food-travel/greater-caucasus-mountain-region/ konsepsiyasının hazırlanmasıdır ki, bu da yerli istehsalçıları və qida qida icmalarını müəyyən regionlarda və bir sıra turizm dəyər zəncirində birləşdirir. Konsepsiya səyahətçilərə fermerlər, pendir istehsalçıları, çobanlar, üzümçülər və digər yerli istehsalçılarla tanış olmaq imkanı yaradaraq, qədim dövrlərdən bəri istehsal olunan müxtəlif növ yeməklər haqqında məlumat əldə etməyi və öz təcrübələrini zənginləşdirməyə imkan yaradır.

Bu təcrübəni əlçatan etmək üçün Azərbaycanda Şamaxı, İsmayıllı, Qəbələ, Şəki və Qaxda ölkənin şimal-qərb marşrutu boyunca yerli istehsalçıların tanış olmalı, dadmalı yeməkləri və ziyarət edilməli yerləri göstərən SFT xəritəsi hazırlanmışdır. Bu bölgələrin hər biri zəngin tarixi-mədəni irsi və valehedici mənzərələri, həmçinin ən azı bir məhsulu ilə məşhurdur.

“Layihənin böyük potensialı son illərdə tam təsdiqlənib və Slou Fud ölkədə çalışan kiçik istehsalçıları, aşpazları və vətəndaşları dəstəkləmək və üzə çıxarmaqdan qürur duyur. Slou Fud olaraq biz Azərbaycanda yeni yaranan şəbəkə vasitəsilə fəaliyyətimizi davam etdirəcəyik və ərzaq məhsullarının istehsalı və istehlakı sistemində müsbət dəyişikliklərə töhfə verəcəyik, onun keyfiyyətli, təmiz, ədalətli və hamı üçün əlçatan olmasına töhfə verəcəyik”, – deyə Sloü Food İnternational-ın baş katibi Paolo di Kroçe bildirib.

Hazırda Azərbaycanda xüsusi marşrutlar üzrə sərfəli qiymətə yemək təcrübəsindən tutmuş yaşayış seçimlərinə qədər geniş əhatəli xidmətlər təqdim edən 60 SFT tərəfdaşı var.

Slow Food Azerbaijan və onun nəticələri haqqında ətraflı məlumat üçün Slow Food – COVCHEG veb saytına daxil olun.

Azərbaycan Turizm Bürosu haqqında

Azərbaycan Turizm Bürosu (ATB) Azərbaycan Respublikasının Dövlət Turizm Agentliyinin nəzdində yaradılmış milli təşviqat orqanıdır. Onun əsas məqsədləri Azərbaycanda turizm sənayesinin inkişafını dəstəkləmək və ziyarətçiləri ölkənin zəngin mədəni təklifini araşdırmağa və onun qədim irsi ilə tanış olmağa həvəsləndirməkdir. Ətraflı məlumat üçün https://azerbaijan.travel səhifəsinə daxil olun və bizi sosial şəbəkələrdə izləyin: https://www.instagram.com/experienceazerbaijan , https://www.facebook.com/ExperienceAZE , https://twitter.com AZE təcrübəsi

Slow Food haqqında

Slow Food 1989-cu ildə yerli kulinariya ənənələrinin itməsinə və fast food mədəniyyətinin yayılmasına qarşı mübarizə aparmaq üçün yaradılmış yerli icmaların beynəlxalq şəbəkəsidir. O vaxtdan bəri, Slow Food 160-dan çox ölkədə milyonlarla insanı bir araya gətirən qlobal hərəkata çevrilib və hamımızın yaxşı, təmiz və ədalətli qidaya çıxışımızı təmin etməyə çalışır.